Kestävyysraportointi – miksi panostaa siihen juuri nyt?

Kestävyysraportointi
Se on vaan niin, että vaikka velvollisuutta raportoida ei monellakaan - varsinkaan pk-yrityksellä - ole, niin silti siihen panostamista kannattaa harkita. Lue alta miksi!

Kestävyysraportointi on ollut viime aikojen kuuma peruna monella tapaa. Se on toki isoimpien yritysten velvollisuus, mutta yhä useampi pk-yritys harkitsee raportointia, vaikkei pakkoa olisi. Kuitenkin moni yritys epäröi, varsinkin kun EU:n niin kutsuttu Omnibus-ehdotus julkaistiin. Omnibus-ehdotuksen tavoitteena on sääntelyn keventäminen, ja yhtenä sen osana on kestävyysraportoinnin rajojen muuttaminen niin, että yhä useampi yritys säästyisi – ainakin toistaiseksi – velvoittavalta CSRD-raportoinnilta. Monet kokevat kyseisen viitekehyksen mukaan raportoimisen raskaaksi ja hankalaksi.

Me kuitenkin väitämme, että kestävyysraportointiin panostaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin. Mutta miksi ihmeessä? Ja mitä hyötyä siitä on yrityksellesi?

Miksi raportoida, vaikka ei olisi pakko?

Se avaa ovia. Yhä useampi yritys – etenkin isommat toimijat – seulovat toimittajansa vastuullisuustietojen perusteella. Ilman dokumentoitua näyttöä et välttämättä pääse edes tarjouskilpailuun. Vaikka isojen yritysten vastuullisuusvaatimusten tasoa kevennettäisiin, uskomme silti, että iso yritys valitsee kumppanikseen sen, joka voi todentaa vastuullisuustyötään tavalla tai toisella.

Se pakottaa kehittymään. Kun alat mitata raportoinnin piirissä olevia asioita, kuten hiilijalanjälkeäsi tai henkilöstösi työhyvinvointia systemaattisesti, huomaat nopeasti kehityskohteet, joihin et muuten kiinnittäisi huomiota.

Se nostaa asiat pöydälle. Kun kestävä liiketoiminta on säännöllisesti johtoryhmän ja hallituksen agendalla, se integroituu luontevasti osaksi strategiaa – eikä jää irralliseksi ”viherpesuoperaatioksi”.

Se tekee asiat näkyväksi. Monessa yrityksessä tehdään paljon hyvää, mistä ei koskaan kerrota ulospäin. Raportointi auttaa tunnistamaan ja viestimään vahvuuksista.

Seuranta helpottuu. Raportointi antaa määrämuodon vastuullisuustyön seurannalle, mikä mahdollistaa kehityksen mittaamisen ja seurannan.

Hyödynnä raporttia viestinnässä ja markkinoinnissa

Kaiken lisäksi kestävyysraportti on arvokas viestinnällinen ja markkinoinnillinen työkalu, jonka todellinen potentiaali jää monilta yrityksiltä hyödyntämättä. Raporttia ei kannata jättää pölyyntymään verkkosivuille vaan raportointiin käytetty aika ja resurssit maksavat itsensä takaisin, kun raportin sisältöjä osataan hyödyntää liiketoiminnan tukena:

  • Pilko raportin luvut, onnistumiset ja case-esimerkit pienemmiksi sisällöiksi ja hyödynnä näitä asiakaskohtaamisissa ja myynnissä
  • Nosta esiin konkreettisia vastuullisuustekoja markkinoinnissa, ei pelkkää ”olemme vastuullinen toimija” -mantraa
  • Rakenna raportin pohjalta kohdennettu viestintäsuunnitelma eri sidosryhmille
  • Tuota sisältöjä läpi vuoden seuraavan raporttia ajatellen – näin prosessi jakautuu tasaisemmin eikä muodostu liiaksi erilliseksi ponnistukseksi
  • Kerää tarinoita ja dataa pitkin vuotta – älä jätä kaikkea viime tippaan

Kiinnostaako kuulla, miten riittävän kevyesti liikkeelle kestävyysraportoinnissa? Ota yhteyttä!
___

Kestävyysraportin taustalla on aina hyvä olennaisuusanalyysi. Mistä siinä on kyse? Lue lisää olennaisuusanalyysista!

Tykkäsitkö? Jaa ihmeessä eteenpäin!

Olisiko jo aika tehdä paremmin?

Juuri nyt on aika toimia. Kun tavoitteenasi on tehdä bisnestä kestävämmin, innostaa henkilöstä vastuullisuuteen tai viestiä hyvistä teoista, meiltä löytyy apu. 

Learn how we helped 100 top brands gain success