Vastuullisuusmarkkinoinnin luova konsepti on rehellinen, uskottava ja vaikuttava

Vastuullisuus on – tai sen ainakin pitäisi olla – tärkeä osa liiketoiminnan strategiaa. Siksi siitä pitää viestiä samalla vakavuudella, mutta myös luovuudella, kuin kaikesta muustakin olennaisesta. Ei väkinäisesti, mutta ei myöskään vaikenemalla.

Vastuullisuus on – tai sen ainakin pitäisi olla – tärkeä osa liiketoiminnan strategiaa. Siksi siitä pitää viestiä samalla vakavuudella, mutta myös luovuudella, kuin kaikesta muustakin olennaisesta. Ei väkinäisesti, mutta ei myöskään vaikenemalla.

Vastuullisuus ei ole oma markkinoinnin tai viestinnän siilonsa, johon tipautetaan kerran vuodessa raporttilinkki ja toivotaan parasta. Se on osa kaikkea. Sitä, miten johdamme, suunnittelemme, palvelemme, toteutamme ja rakennamme tulevaisuutta. Ja siitä kertominenkin ansaitsee mietityn konseptin – sellaisen, joka on kiinnostava, erottuva ja ennen kaikkea uskottava.

Mistä hyvä vastuullisuuskonsepti syntyy?

Aloita vaikuttavuudesta, älä juhlapuheista

Vastuullisuuden ytimessä ei ole se, mitä yritys haluaisi olla, vaan mitä se tekee. Siksi hyvä konsepti nojaa siihen, missä ollaan nyt ja mihin halutaan päästä. Ei siis tarvitse olla valmis – kukaan ei ole, sillä maailman muuttuu ja vastuullisuusmaali siirtyy jatkuvasti. Mutta pitää olla rehellinen siitä, mistä on lähdetty, missä nyt ollaan menossa ja mikä on vielä kesken. Matkakin on siis vastuullisuusasioissa viesti.

Me Betteralla tiedämme kokemuksesta, että vastuullisuuden matka on mutkikas – ja juuri siksi kiinnostava. Jokainen yritys etenee omalla tavallaan ja omien resurssiensa mukaisesti. Tästä syntyy meille jokaiselle oma tarina, joka erottaa meidät muista mutta myös samalla ns. jyvät akanoista. Ole siis ylpeä siitä, mitä on jo saavutettu ja samaan aikaan rehellinen siitä, mitä pitää vielä tehdä.

Suunnittele avainviestit – ja jalosta ne käyttöön

Luova markkinointiviestinnän konsepti tarvitsee selkeät avainviestit: ydinsanomat, jotka pysyvät samoina tilanteesta toiseen. Hyvä viesti on:

  • Totta ja perusteltavissa
  • Olennainen ja helppo ymmärtää
  • Sovellettavissa eri kanaviin

Suunnittele siis viestit niin, että ne taipuvat tarvittaessa niin myyntiesitykseen, asiakasviestiin, lehdistötiedotteeseen kuin TikTok-videoonkin. Viestin ydinsisältö pysyy – muoto elää.

Olennaisuus on myös erityisen tärkeä tekijä, kun avainviestejä suunnitellaan ja muotoillaan. Eri sidosryhmiä kiinnostaa erilaiset asiat ja siksi avainviestit onkin syytä miettiä tai ainakin soveltaa sidosryhmäkohtaisesti. Sisäisesti voi olla tärkeää korostaa sitä, miten toimistolla kierrätetään ja kahviin lorahtaa kauramaitoa, mutta asiakkaaseen tällaiset teot eivät välttämättä tee suurta vaikutusta. Heille tärkeämpää voi olla vaikkapa tuotannon päästöjen vähentäminen tai se, että tuotekehitys pyrkii saamaan myymästänne tuotteesta helpommin korjattavan. 

Jos olennaisten tekojen ja vaikutusten tunnistaminen tuntuu hankalalta, olennaisuusanalyysi on erittäin hyvä työkalu.  

Hyödynnä brändisi ääntä – älä puhu vastuullisuudesta eri kielellä

Moni yritys viestii vastuullisuudesta aivan eri sävyllä kuin kaikesta muusta. Asiallinen ja lakitekstiltä kuulostava sävy on toki geneerinen, mutta harvoin tekee vaikutusta. Syntyy helposti ristiriita: miksi brändi kuulostaa rennolta ja rohkealta tuotteista puhuessaan, mutta muuttuu virkamiesmäiseksi, kun puhutaan vastuullisuudesta?

Ratkaisu: vastuullisuus kuuluu samaan tone of voice -perheeseen kuin muukin tekeminen. Jos olette rohkeita, olkaa sitä myös vastuullisuusviestissä. Jos olette leikkisiä, ei se tarkoita että ette voisi puhua tärkeistä asioista – päinvastoin. Kunhan vaan huomioitte Green Claimsin asettamat vaatimukset viesteille, oma tyyli on tässäkin ok!

Tee asiakas osaksi tarinaa

Hyvä vastuullisuusviesti ei ole itsetarkoituksellinen. Se antaa asiakkaalle paikan – ja syyn välittää. Mitä konkreettista hyötyä asiakkaalle on siitä, että olette vastuullisia? Miten hän voi osallistua?

Esimerkiksi: “Tämä tuote on valmistettu ylijäämämateriaalista” kuulostaa vastuulliselta. Mutta: “Tämä tuote syntyi ylijäämästä – ja näyttää silti paremmalta kuin koskaan” saa asiakkaan tuntemaan itsensä osaksi muutosta.

Älä viherpese – mutta älä myöskään vaikene

Yksi iso syy, miksi yritykset eivät uskalla puhua vastuullisuudesta, on pelko tahattomasta viher- tai vastuullisuuspesusta. Mutta hiljaisuuskaan ei ole turvallinen vaihtoehto. Se on viesti sekin – ja usein epäluottamusta herättävä.

Rehellinen, keskeneräinen ja mitattava viesti on aina parempi kuin kiillotettu, mutta ontto mainoslause. Viestinkään ei tarvitse olla viimeiseen asti viilattu – kunhan se perustuu siihen, mitä oikeasti teette: faktoihin, lukuihin, kehityskaariin. Epätäydellisyys ei syö uskottavuutta, se rakentaa sitä.

HUOM! Jos Green Claims -asiat ovat vielä vieraita, kurkkaa asiasta lisää täältä. Myös webinaaritallenteissamme on hyvää asiaa tähän liittyen.

Tarkistuslista: Onko konseptisi kunnossa?

✅ Perustuu konkreettisiin tekoihin ja olennaisuuksiin
✅ Sisältää selkeät avainviestit
✅ Kytkee asiakkaan mukaan
✅ Näkyy ja tuntuu brändiltäsi
✅ Kestää kyseenalaistamisen – ja kertoo myös keskeneräisyydestä

Reippaasti liikenteeseen ja rehellisesti matkalla

Vastuullisuus ei ole jotain, jossa oltaisiin joskus perillä. Se on jatkuva matka, täynnä oppimista, uudelleenajattelua ja korjausliikkeitä. Siksi sen viestimisessä tärkeintä ei ole täydellisyys, vaan aitous. Ja kun sen yhdistää luovaan konseptiin, joka hengittää brändin mukana, syntyy markkinointia, joka ei vain näytä hyvältä – vaan tekee hyvää.

Jos vastuullisuudesta viestiminen on teillä hakusessa ja kaipaatte siihen apuja, ole rohkeasti yhteydessä. Voimme auttaa alkuun tai koko matkan ajan. 

Tykkäsitkö? Jaa ihmeessä eteenpäin!

Olisiko jo aika tehdä paremmin?

Juuri nyt on aika toimia. Kun tavoitteenasi on tehdä bisnestä kestävämmin, innostaa henkilöstä vastuullisuuteen tai viestiä hyvistä teoista, meiltä löytyy apu. 

Learn how we helped 100 top brands gain success